Европейският парламент е разтревожен от Брекзит

В резолюцията, която ще бъде гласувана в сряда, евродепутатите ще изразят безпокойството си относно начина, по който Обединеното кралство и правителствата на ЕС ще защитят правата на гражданите след Брекзит.

Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Европейският парламент ще обсъди и гласува относно резолюция, която поставя редица въпроси, с които гражданите (граждани на ЕС, които пребивават в Обединеното кралство, и граждани на Острова, пребиваващи в ЕС) могат да се сблъскат в случай на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС.

Проектът на резолюцията подчертава, че споразумението за оттегляне съдържа справедливи и балансирани разпоредби, които защитават правата на гражданите по време и след преходния период.

Евродепутатите подчертават, че цялостното прилагане на разпоредбите на Споразумението ще има ключово значение, за да бъдат защитени засегнатите лица, техните семейства и социално – осигурителните им права в бъдеще.

За да влезе в сила, всякакво споразумение за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде одобрено от Европейския парламент с обикновено мнозинство от подадените гласове (член 50 от Договора на Европейския съюз). Парламентът ще гласува относно споразумението за оттегляне след завършването на процеса на ратификация в Обединеното кралство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share