СЕМ гледа промените в Закона за радиото и телевизията

Съветът за електронни медии ще разгледа на днешното си заседание промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от БСП, които засягат финансирането на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Медийният регулатор ще обсъди и допускането на кандидатите за генерален директор на БНР до следващия етап от процедурата по избора.

След разглеждането на подалите документи кандидати, в надпреварата за генерален директор на общественото радио участват шестима души – Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. Предстои СЕМ да реши кои от тях ще бъдат допуснати за изслушване с концепциите си. Изслушванията са насрочени на 20 и 21 януари, а самият избор – на 22-ри.

На днешното си заседание СЕМ ще разгледа и доклад на специализираната си администрация по внесения на 5 декември миналата година от Антон Кутев и група депутати от БСП проект за промени в Закона за радиото и телевизията. С него се предлага нов модел на финансиране на обществените медии, а именно субсидия от държавния бюджет в размер на 1,5 промила от БВП.

Подчертава се, че моделът на финансиране не може да е базиран на такса от потребителя, която, на практика, е неприложима по начина, по който е заложена през 1998 г. Вносителите настояват най-сетне да бъде конституиран фонд “Радио и телевизия” и именно към него да се превеждат публичните средства. Със специална разпоредба се задължава СЕМ до края на 2020 г. да определи състава на Фонда.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share