До края на 2020 г. Федерер ще стане четвъртият спортист-милиардер

В рамките на 2020 г. Роджър Федерер ще стане четвъртият спортист в историята, който минава границата от 1 милиард долара по приходи по време на кариерата си.

Швейцарецът е най-добре печелещият в тениса от поне десетилетие, но парите влизат по сметките му в много по-сериозни количества от други източници.

Рекламата, личните бизнес проекти, договорните отношения с големи компании, в които влиза в сътрудничество, далеч надхвърлят това, което е спечелил с ракетата в ръка.

Според швейцарския в. “Блик”, състоянието на Федерер към края на 2019-а е било около 927 милиона долара, като в него са включени и стойностите на недвижимите имоти, които притежава. Специализираната медия “Форбс” изчислява само спортните и рекламните му приходи на около 500 милиона долара.

Тук не са включени обаче проектът му с компанията за екипировка Uniqlo и инвестираните в имущество пари. А само контрактът с японската фирма е за около 300 милиона долара, като ролята на Роджър е далеч по-голяма от тази на рекламно лице. Той е активен ръководител на проекти на компанията, както и нейн посланик в спорта и обществото.

Наградните фондове в тениса са му донесли около 118 милиона долара за близо 20 години на корта. Само през миналата година, от тенис и спонсорски контракти, Федерер е декларирал приходи от 93.7 милиона долара.

Ако запази темповете и през 2020-а (а се очаква дори посоката да е нагоре), Маестрото ще завърши годината с над 1 милиард долара като състояние.

Ето ги само някои от мегакомпаниите, които имат договори с най-разпознаваемото лице на тениса, а вероятно – и на спорта по света, редом с Меси, Роналдо и Леброн Джеймс:

Mercedes-Benz, Lindt, Barilla, Wilson, Credit Suisse, Rolex, Jura, Moet & Chandon, Sunrise and NetJets.

Доста солидно портфолио, което носи страхотни пари в сметките на най-голямото име в тениса. Напълно обяснимо при огромната популярност и успехи на човека с 20 титли от Големия шлем.

Другите трима спортисти, за които (колкото и да не е официално) се смята, че са минали границата от 1 милиард долара, са Майкъл Джордан, Тайгър Уудс и Флойд Мейуедър.

Баскетболната икона влезе в клуба на милиардерите след края на кариерата му, благодарение на невероятните приходи на марката му в сътрудничество с гиганта Nike. Боксьорът Мейуедър, наричан Парите, стигна милиард някъде около края на активната му състезателна кариера. И той вече е “бивш”.

Единственият действащ състезател е голфърът Уудс, който печели по стотина милиона на година само от рекламните си ангажименти, а личният му бизнес извън спорта носи поне още толкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *