Причината за смъртта на българина в Солун е удар от кола

Готови са резултатите от аутопсията на починалия в Солун Тоско Бозаджийски.

Според първоначалните резултати българинът е починал вследствие на удара на колата. Жената, която е шофирала колата, е освободена от ареста. Тя е в шок и не си спомня много за инцидента.

Семейството вече е известено. “Близките имат адвокат и преводач. Ние сме в непрекъснат контакт с тях, така че не сме ги оставили нито за минута”, заяви Красимир Тулечки, неакредитиран посланик в Гърция.

28-годишният българин беше нападнат и пребит от футболни агитки в Солун, а по-късно и блъснат от автомобил.

Двамата задържани фенове на гръцкия ПАОК са с 11 различни обвинения – от хулиганство до причиняване на смърт след тежка телесна повреда. Именно те са били най- активни в побоя над българските фенове на “Ботев” (Пловдив). Сред тях е и син на полицейски шеф, твърдят местни медии.

Имената на задържаните се пазят в тайна, но за първите двама вече е доказано, че са участвали в нападението и срещу тях са повдигнати 11 обвинения. По две – за извършено тежко престъпление и по 9 – за хулигански прояви, съобщиха от консулството ни в Солун.

Според гръцките медии един от задържаните е син на висш полицай и то от отдела за борба със спортното хулиганство. В южната ни съседка случаят продължава да се коментира с искане за много по-строги мерки срещу тези футболни агитки, като вече ги наричат “потенциални убийци.” За повече сигурност при провеждането на мачовете се настоява и у нас.

Записите на охранителните камери са показали, че в побоя над българите има и други участници, освен арестуваните, посочва БНТ.

Според юристи това, че от една страна мъжът е бит, а от друга – прегазен, може да направи трудно доказването на вина.

“Може и да се усложни този юридически казус, защото може да се установи, че причината за смъртта е комбинирана травма”, заяви адвокат Марковски.

“Там има и един наблюдаващ прокурор, който е отговорен за ръководенето на всички следствени действия, затова трябва да се разчита на тяхната обективност и коректност”, каза още Марковски.

От ръководството на “Ботев”-Пловдив апелираха за бърза и адекватна реакция от страна на гръцките власти.

“Мъката е много голяма. Това беше олицетворение на ботевския дух. Това е най-голямата загуба, която можехме да получим. Тоско бе едно интелигентно момче, няма нищо общо с онези крайни лумпени, които се говори и се алармира”, каза Велизар, фен на “Ботев” (Пловдив).

Според футболния треньор Велислав Вуцов враждата между фенове на Арис и ПАОК често завършва с инциденти.

“Смятам, че това е една засада, абсолютно случайно. Феновете на ПАОК не са ги разпознали”, каза Вуцов.

Всички останали от българската агитка вече са си у дома, но отказват да говорят за случилото се.

През целия ден на мястото на трагедията фенове и обикновени минувачи отдаваха почит на починалия Тоско Бозаджийски. Пред NOVA президентът на футболния клуб Арис Лефтерис Арванитис каза, че проблемът с футболното хулиганство в Солун е огромен.

“Това е 100-процента организирано нападение. Нападателите са били с покрити лица и са държали железа, което означава че те са отишли там, за да удрят хората”, каза Лефтерис

От ръководството на ПАОК, чиито фенове са нападнали българите, отказаха да коментират трагичния инцидент.

В писмо до NOVA посочиха само, че не са отговорни за събития, възникнали извън територията на техния стадион и причинени от лица, които не са свързани с клуба им. Според вечният им противник в солунското дерби – Арис, случаят носи много срам на цяла Гърция.

“Разбира се, че няма проблем между гърците и българите. Всички трябва да направим и невъзможното нещата да се разминат по най-добрия начин и да не позволяваме на насилието да ни разделя. Не трябва въобще да мислим за отмъщение”, каза още Арванитис.

Ръководството на Арис ще поемат разноските по транспортирането на тялото на починалия български фен. Семейството на загиналия вече е наело адвокати за съдебния процес в Солун.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share