Том Ханкс стана грък

Холивудският актьор Том Ханкс, неговата съпруга Рита Уилсън и техните деца получиха гръцко гражданство. Президентът на страната Прокопис Павлопулос подписа документ, удостоверяващ почетно гръцко гражданство на Том Ханкс и семейството му.

„Том Ханкс е човек, който прояви истински интерес към хората, пострадали от пожара в Мати и насърчи този въпрос в световните медии“, заяви гръцкият министър на вътрешните работи Такис ​​Теодорикакос в изявление пред CNN, във връзка с пожарите, които опустошиха районите в Гръцкият регион Атика. Министърът допълни, че Том Ханкс „промотира Гърция чрез честите си посещения през лятото в Антипарос, където той притежава собственост.“

Ханкс и съпругата му Рита Уилсън са продуценти на филми, снимани в Гърция и разкриващи гръцката общност, включително „Моята голяма дебела гръцка сватба“ и „Мама Миа!“ и двете им продължения.

Документът не дава автоматично гражданство на Там Ханкс. Той трябва в рамките на година да положи клетва пред вътрешния министър на Гърция, за да влезе в сила.

Рита Уилсън е от гръцки произход по майчина линия. Баща на Рита Уилсън е българин мохамеданин приел християнството, който никога не се е срамувал от своя български произход и винаги го е демонстрирал. Той не случайно е избрал и фамилията Уилсън, както много други българи, решили да се заселят в САЩ. Тя е в памет на президента Удроу Уилсън, който по време на Първата световна война прокламира принципите за самоопределението на народите. Много българи, останали извън пределите на България – в Сърбия и Гърция, вярват, че това ще им помогне след края на войната да заживеят обединени в едно отечество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share