Празнуваме Богоявление / Йордановден!

На 6 януари, с празника Йордановден, православната църква отбелязва кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител, което се извършва в река Йордан. По време на ритуала небето се „отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб. Ясен глас се разнася от небето: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

Празникът Йордановден или Богоявление се нарича по различен начин в различните краища на България, като например Кръстовден, Водокръщи и Водици. Имената идват от поверието, че всеки, който иска да е здрав през Новата година трябва да се изкъпе в реката или поне да се измие. Той слага края на така наречените „Мръсни дни“.

На Йорданов ден местната църква извършва ритуално хвърляне на кръста навсякъде, където има водоем. След изваждането му от водата, се чете тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея вкъщи, тъй като пречиства душата и предпазва от болести. Светената вода се съхранява през цялата година и се използва в трудни за семейството моменти.

Останалото количество от старата светена вода се използва за замесването на три ритуални хляба. Първият хляб остава за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратата на къщата, заедно с бъклица вино и е наречен за минувачите.

Чемширените китки от миналогодишното Рождество се изгарят върху желязна повърхност, след което пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под трендафилов храст или овощно дръвче. Новите рождествени китки се поставят върху семейния иконостас, чието кандило е запалено от свещта донесена от църквата.

Вечерта на 5 срещу 6 януари е третата, последна кадена вечер и на трапезата присъстват само постни ястия.

Обичаят за поливането на всички именници с вода се е запазил и до днес, като част от ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление.

Какво вещае Йордановден?

Годината ще е благодатна и плодородна, ако времето на Йордановден е сухо и студено;
Ако хвърленият кръст във водата замръзне, то ще ни очаква здрава и плодородна година;
Здраве и щастие за този, който извади кръста от водата;

Народно поверие гласи, че през нощта срещу Богоявление небето се отваря и Бог ще изпълни желанията на всеки, който го види.
Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Божан, Божана, Боян, Бояна, Бонка, Богдан, Богдана, Боголюб и Боголюба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share