Зоран Миланович е новият президент на Хърватия

Зоран Миланович е новият президент на Хърватия, обяви обществената телевизия в Загреб.

По официални данни на Държавната изборна комисия, при 99,66 на сто преброени бюлетини от днешния балотаж, кандидатът на опозиционната Социалдемократическата партия и бивш премиер е получил близо 105 000 гласа повече от досегашния Колинда Грабар-Китарович – от на управляващата дясноцентристка партия Хърватска демократическа общност.

В процентно изражение Миланович побеждава с 52,7 на сто от гласовете.

Ако победата му бъде потвърдена официално, Зоран Миланович ще е петият президент на Хърватия след разпадането на Югославия – след Франьо Туджман, Стипе Месич, Иво Йосипович и Колинда Грабар-Китарович.

Хърватия в момента е ротационен председател на Европейския съюз. Редовни парламентарни избори в най-новата страна членка трябва да се проведат в края на тази година.

В Хърватия президентът има предимно церемониални функции, защото не може да налага вето на закони, отбелязва Ройтерс. Президентът обаче има влияние върху външната политика, отбраната и сигурността.

Изборните резултати са удар по управляващите консерватори и са тест и за нагласите преди парламентарните избори, насрочени за по-късно тази година.

Екипът на Миланович и неговите привърженици в неговата изборна централа ликуваха при съобщаването на резултатите. Миланович благодари на поддръжниците си и на доброволците, подпомогнали кампанията му. “Хърватските граждани ме избраха да бъда президент на Хърватия, на хърватите и на онези, които не са хървати. Знам, че на някои не допадам, но трябва да продължим напред и да избегнем разделенията”, написа във “Фейсбук” Миланович.

Миланович е дипломат и бивш юрист, който късно навлезе в политиката. Той казва, че иска да установи климат на толератност в страната си, допълва Франс прес. Според критици е сноб, а според привържениците е образован, интелигентен и амбициозен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share