БАН: 98% от България е сеизмична зона

Само на 2% от територията на страната няма сеизмична активност, показват изследванията на Института по геофизика към БАН. Най-висок е сеизмичният риск в района на Кресна, а най-нисък е този в около Видин.

За София най-високата степен на трус според геофизиците е около 7 по Рихтер, и ако строителството е според стандартите за безопасност, не би трябвало да има проблеми, казва пред ТВ Европа директорът на института проф. Николай Милошев.

“Ние вече работим по европейски нормативи за сеизмичната устойкчивост на сградите. От една страна това е проектирането. Следва изпълнението, експлоатацията на сградата. Там има много, много стъпи и подстъпчици, които, ако не се изпълняват като хората, може да има проблеми”, обясни проф. Милошев.

Той припомни, че институтът е направил съвременно сеизмично райониране на България, което миналата година е било подобрено.

“Нормативно нещата стоят идеално. Сигурен съм, че по отношение на строителството през последните години хората си дават сметка, че няма да загубят чак толкова средства, ако се опитат да строят по-здраво”, добави оптимизъм той.

За пример проф. Николай Милошев даде Пернишкото земетресение от 2012 година, което въпреки силата от 5.8 по Рихтер мина без мащабни разрушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share