Веганите трябва да си набавят допълнително витамин B12

Хората, решили да преминат към безмесна храна – за Веганския януари или за постоянно, могат да разчитат на ползи за здравето като отслабване и понижаване на холестерола. Те обаче трябва да са наясно, че и сред веганските продукти има такива с ниска хранителна стойност, които не са здравословни, предупреждават британски учени.

Ентусиастите, взели решение да станат вегани, освен това трябва да приемат витамин B12. Веганският начин на хранене като цяло е здравословен, но сред привържениците му често се наблюдават недостиг на витамина, който може да доведе до невропатия.

Витамин B12 се съдържа в продукти като говеждо месо, черен дроб, мляко, риба и яйца, като може се приема и като добавка под формата на таблетки.

Организаторите на Веганския януари – британска кампания, участниците в която обещават да се придържат към диета без животински продукти през първия месец от годината, отбелязват, че в инициативата се включват хора от цял свят.

Учени, представили на брифинг в Лондон ползите от веганството, обясняват, че в сравнение с хората, които консумират месо, привържениците на този режим се възползват от относително по-ниските му нива на наситени мазнини и високите нива на фибри. Веганите освен това са по-слаби от консуматорите на животински продукти и са изложени на понижен риск от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Специалистите обаче предупреждават, че в супермаркетите се увеличават продуктите на растителна основа, които приличат на животински, но не са замислени като техен еквивалент, нито са по-добри.

Веганското сирене, например, може да е богато на мазнини, сол и калории, и с много ниско съдържание на протеини.

“Ако тези продукти изобилстват от наситени мазнини, сол и захар, не може да се очаква да бъдат от полза за здравето”, казва Тим Кей, епидемиолог от Оксфордския университет и веган, цитиран от Ройтерс и БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share