Нов въздушен удар в Ирак

Поне петима членове на проиранска милиция са загинали при въздушно нападение в Багдад. Атаката се случва около 24 часа, след като при нападение с безпилотен самолет американски сили убиха Касим Солеймани, който е една от най-влиятелните фигури сред съюзниците на Иран в Близкия изток.

Американско официално лице, цитирано от АП заяви, че новото въздушно нападение не е дело на американските сили.

Късно в петък Вашингтон обясни убийството на Солеймани като нужна стъпка за сигурността.

Тръмп искал да спре война с убийството на ген. Солеймани

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е разпоредил ликвидирането на ключов ирански военен командир, за да „спре война”. Тръмп описа Солеймани като „терорист номер едно в света”.

„Солеймани превърна смъртта на невинни хора в своя извратена страст, допринасяйки за терористични заговори на отдалечени места като Ню Делхи и Лондон”, каза Тръмп.

Държавният глава коментира, че акцията в петък е трябвало да бъде извършена преди доста време. Тръмп също каза, че Америка не цели смяна на управлението в Иран.

Според Вашингтон Солеймани е бил убит, докато е бил в процес на планиране на „кампания от насилие” срещу американци.

Лице от Държавния департамент обвини Солеймани за смъртта на 608 американци в Ирак и допълни, че той е готвил атаки срещу американски дипломати, военни и сгради с американци.

Също от Държавния департамент друго лице, пожелало анонимност, коментира, че след смъртта на генерала ще е трудно на групировките, работили с него да се мобилизират, тъй като Солеймани е бил личност с пряко участие в процесите.

След нападението американците в Близкия изток се подготвиха за ответни действия от Иран, а Държавният департамент нареди на гражданите да напуснат Ирак „моментално”.

Световните пазари отбелязаха спад.

Същевременно от Пентагона обявиха изпращането на 3500 допълнителни военни в Близкия изток, след като Иран обеща „сурово отмъщение”.

Разнопосочни реакции и засилени мерки за сигурност в САЩ

Коментарите от законодателите бяха разнопосочни като най-общо републиканците защитиха тезата, че ликвидирането на Солеймани е било необходимо, а демократите – без да оспорват негативната роля на Солеймани, заявиха, че случилото се може да доведе до необратима ескалация в един размирен регион. Демократите също поставят под въпрос наличие на стратегия при решението на Тръмп да разпореди ликвидирането на Солеймани.

Междувременно в Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо обяви, че ще бъде засилена охраната на ключови инфраструктури в щата като това включва и изпращането на гвардейци по летищата в града Ню Йорк. Куомо подчерта, че за момента няма преки заплахи, и стъпката е предпазна мярка след случили се наскоро международни събития, “които разбираемо са причина за известна степен тревога.”

За момента няма конкретика за стратегията на САЩ в Близкия изток след убийството на Солеймани и новото въздушно нападение като в петък Държавният секретар Майк Помпейо разговаря с редица световни лидери в опит да ги увери, че Америка има ангажимент към деескалиране на ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share