Ърнест Хемингуей и неговата последна муза

„Есен във Венеция“ на Андреа ди Робилант дава чудесно начало на новата литературна година. Книгата е спираща дъха биографична история за Ърнест Хемингуей и неговата последна муза.

Действието в романа се развива през есента на 1948 година, когато Ърнест Хемингуей и четвъртата му съпруга посещават за пръв път неповторимата Венеция. Тогава той е почти петдесетгодишен и не е публикувал роман от десетилетие. Не само градът завладява сърцето му, но и негова жителка Адриана Иванчич – красива венецианка, току-що завършила гимназия. Връзката им, по твърдение и на двамата чисто платонична, трае дълги години. През тях Адриана вдъхновява трийсет години по-възрастния Хемингуей да завърши някои от шедьоврите си. В книгата на Робилант се срещат любовници, бивши съпруги, приятели, издатели и непознати хора, които Хемингуей увлича в своите празнувания, мании и драми.

Андреа ди Робилант е роден в Италия. Получил е образованието си в Колумбийския университет, където специализира международни отношения. Автор е на „Венецианска любов“, „Лучия: венецианският живот в епохата на Наполеон“, „Неустоимият север: от Венеция до Гренландия по следите на братята Зен“ и „В преследване на розата“.

Андреа ди Робилант ще бъде в София, за да представи „Есен във Венеция“ на 22 януари от 19 часа в „Каса Либри“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *