Купуваме смартфони за селфи

Селфито остава една от най-предпочитаните функции при смартфоните сочи проучване на световен смартфон бранд. Всяка година европейците публикуват по 597 селфита.

Изследването дава интересни данни за селфи културата в Европа. Според него популярността им продължава да расте. 85% от европейците споделят, че си правят повече селфита от когато и да е било преди. 35% от отговорилите пък казват, че според тях в бъдеще ще се комуникира единствено чрез изображения.

Бум на селфитата
Селфитата не са нов феномен, като най-големият им пик бе през 2013 година, когато Oxford English Dictionary избра „селфи“ за дума на годината. Проучването показва, че днес селфитата са не по-малко популярни. Разглеждайки държавите по отделно, става ясно, че Испания е първенец в региона със средно 728 селфита на човек, следвана от Италия (718), Германия (588), Франция (562), Холандия (520) и Англия (468). Противно на общоприетото схващане, проучването показва още, че мъжете във Великобритания и Холандия си правят повече селфита на седмична база от дамите.

Себеизразяване чрез селфита
Според статистиката европейците споделят с роднини и приятели близо половината от всички снимки, които правят със смартфоните си (45%). Макар да им отнема едва 11 секунди да решат дали селфито им допада, те прекарват средно още 26 минути преди да решат да го качат в социалните мрежи.

Природата срещу нощните клубове
Снимките сред природата са друг топ тренд, който се наблюдава през 2019 година особено сред милениалите, които са силно ангажирани с въпросите, свързани с околната среда. Проучването разкрива, че младите европейци са по-склонни да публикуват своя снимка сред природата отколкото такава, на която се забавляват в нощните клубове – 62% ръст през 2019 година спрямо 2014 година.

 

Автентичното съдържание набира популярност
Тенденцията е за споделянето на все по-естествено съдържание. В унисон с глобалното движение срещу нереалистичните представи за красота, които се налагат, все повече европейци, особено тези между 16 и 29 години (63%), си публикуват селфита без грим.

Добрият, лошият и злият – селфитата вече улавят всичко
Смартфоните са се превърнали в неизменна част от живота на почти всеки човек, а в резултат на това се появиха и съвсем нови селфи категории като „селфи след тренировка“, „селфи веднага след събуждане“, „селфи с домашния любимец“ и други. Проучването показва, че европейците са все по-склонни да споделят лични моменти от ежедневието си, загърбвайки опитите да представят само „перфектния живот“.

Силата на изображенията да променят мнения
Европейците използват изображения, за да изразяват идеите и възгледите си за важни социални въпроси като климатичните промени например. 61% от хората в Европа споделят, че публикуват снимки в социалните мрежи с цел да дадат гласност на въпрос или кауза, която е важна за тях и в която вярват. Повече от 50% признават още, че са променили мнението си по даден социален въпрос, след като са видели конкретна снимка онлайн.

Проучването е проведено от GingerComms по поръчка на HONOR сред 2053 възрастни във Великобритания и 750 възрастни във Франция, Германия, Испания, Италия и Холандия в периода 14-18 ноември 2019 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share