Помпейо отложи визитата си в Киев заради атаката на US мисията в Ирак

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отложи посещение в Украйна, за да се фокусира върху Ирак след като протестиращи нападнаха американското посолство в Багдад, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Поддръжници на подкрепяна от Иран паравоенна организация щурмуваха посолството и хвърляха камъни при протести, които продължиха два дни. Те се оттеглиха едва днес, след като Вашингтон изпрати допълнителни войски и заплаши с ответни мерки срещу Техеран.

Помпейо отложи посещението си в Украйна, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Кипър “поради необходимостта държавния секретар да бъде във Вашингтон, за да продължи да наблюдава ситуацията в Ирак и да гарантира сигурността и безопасността на американците в Близкия изток”, се казва в изявление на Държавния департамент.

Посещението ще бъде насрочено за друга дата.

Очакваше се по време на посещението си Помпейо да потвърди подкрепата на Вашингтон за Украйна.

От Държавния департамент допълниха, че държавният секретар е разговарял с премиера на Ирак и в разговора е заклеймил най-остро обсадата на посолството на САЩ във вторник.

Американската страна е подчертала ангажимент на Багдад за предотвратяване на бъдещи подобни ситуации. Помпейо също е уверил ще администрация във Вашингтон продължава да работи за “свободен, независим и суверенен” Ирак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share