17 души са починали в Кабул заради мръсния въздух

Най-малко 17 души са починали в резултат на респираторни заболявания в Кабул през последната седмица, съобщи афганистанският заместник-министър на здравеопазването. Столицата на Афганистан продължава да е тормозена от опасни равнища на замърсяване на въздуха, предаде ДПА.

По време на кампания за раздаване на маски за лице зам.-министър д-р Фида Мохамад Пайкан заяви, че за една седмица 8813 пациенти с респираторни заболявания са посетили болниците в афганистанската столица, а от тях 17 са починали.

След призив на президента властите предприеха крути мерки срещу местни стопански обекти, за които се предполага, че допринасят в най-голяма степен за замърсяването на въздуха в Кабул, заяви пред ДПА говорителка на афганистанската Национална агенция за опазване на околната среда.

Собствениците на обредни зали, обществени бани и др. са предупредени да спрат да горят гуми и пластмаса за отопление, допълни тя. Населението също е призовано да намали използването на въглища за отопление и да ремонтира старите автомобили.

Полицията е затворила няколко обекта, включително обредни зали, съобщиха кабулската община и агенцията по околната среда. Тази седмица ще бъдат затворени още 28 обекта.

Много от жителите на Кабул изтъкват бедността и липсата на електричество като основната причина за замърсяването на въздуха и казват, че този въпрос няма как да се реши без по-евтин газ и електричество. Според властите използването на неконвенционални горива, липсата на зелени пространства, неасфалтираните пътища и незаконните селища са други фактори, допринасящи за смога и замърсения въздух над Кабул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share