Глоби за работодателите в Гърция, наемащи работници без трудови договори

Сериозни санкции заплашват работодателите в Гърция, които наемат работници без трудови договори. Властите приканват и чужденците на сезонна работа, сред които има много българи, да защитят правата си с договор.
Кризата принуждава много безработни гърци да приемат всякаква работа без осигуровки. Работодателите използват евтина работна ръка без трудов договор.
За да се спре тази порочна практика и да се защитят правата не всеки, който полага труд, правителството в Гърция прилага мерки в две насоки. Засилени проверки на трудови договори за всички служители. Глобата за всеки работник, нает без договор, вече е 10 500 евро. Предвижда се също отнемане на лиценза на собственика.
Методът на работа без договор много често се прилага към чужденците, които работят сезонно предимно през лятото. Сред тях има и много българи, които се съгласяват на работа без договор и не могат да получат обезщетение дори и да имат право на това.
Министерството по труда в Гърция увеличи глобата за некоректните работодатели в опит да ограничи порочната практика на експлоатация на работещите и да защити правата им, съобщават от правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share