Турция планира да изпрати войска в Либия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган даде индикации, че се подготвя за изпращането на турска войска в Либия, за да подкрепи международно признатото правителство в Триполи, съобщава Bloomberg.

Ердоган е на посещение в Тунис, където ще се проведат срещи с членове на правителството на Либия.

Турският президент заяви, че сегашните срещи с представители на правителството на либийския министър-председател Файез Ал-Сарадж са предвестник за предстоящите действия. Турция вече проведе на няколко пъти преговори с Либия относно потенциалното изпращане на войски в подкрепата на борбата на правителството на националнато съгласие срещу силите на Калифа Хафтар. Ердоган определя Хафтар като бунтовник, който няма политическа легитимност.

„Ако ни бъде поискана помощ, ние ще уважим молбата“, заяви Ердоган по време на съвместна пресконференция с новия президент на Либия Каис Сайед. Ердоган обяви, че в Либия оперират близо 5 хил. военни наемници от Судан и още 2 хил. от руската частна компания „Вагнер“.

Коментарите на Ердоган са показателни за засилващата се подкрепа на Анкара за либийското правителство.

Турската управляваща партия вече работи по съставянето на предложение, което да позволи изпращането на войска в Либия, ако правителството в Триполи поиска. Очакванията са предложението да бъде прокарано в парламента в началото на януари, съобщава държавната телевизия TRT.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share