7% от европейците посрещат Коледа в самота

Милиони граждани на Европейския съюз ще посрещнат Коледа сами и няма с кого да разговарят за лични теми, пише Евронюз.

Според изследване на Европейската комисия, около 7% от населението на Европейския съюз живее в самота.

Преброяването не е лесно, поради различните разбирания на хората за самотата и липсата на подробни изследвания в отделните страни членки.

Най-много самотни хора в Европа има в Италия, Франция, Люксембург, Португалия и Холандия, сочи едно от систематизираните изследвания на самотата. В Италия 13,2% от хората казват, че няма от кого да поискат помощ, ако им се наложи, а 11,9 процента казват, че няма с кого да споделят или обсъдят лични въпроси.

Най-високи показатели за липса на възможност за споделяне отбелязва Франция, където 12,3% от хората няма с кого да поговорят по лични теми.

Най-ниски са показателите на самотата в Словакия, Чехия и Испания. Там самотните хора не са повече от 2-3 процента, като в Словакия едва 2,1% казват, че няма кого да помолят за помощ и 2,2% се оплакват, че няма с кого да споделят.

България се намира в средата на класацията, публикувана от Евростат. В нашата страна хората, които казват че няма от кого да потърсят помощ са 4,7 процента. Същият е показателят и за хората, които няма с кого да споделят или обсъдят лични въпроси.

Данните сочат, че от самотата не са засегнати само най-възрастните хора, въпреки че почти всички кампании за борба със самотата са насочени предимно към тях.

Холандската депутатка Джудит Меркис казва, че изследване в Германия сочи, че най-силно усещане за самота изпитват младите мъже, а процента сред младите жени също се увеличава.

Трите основни фактора, които определят усещането за самота са здравословни проблеми, живота без партньор и бедност.

“Важен фактор е и характера на човека и способността му да осъществява връзка с другите. Много свързващи звена като църквата, училището, центъра на града и други, изчезнаха от живота на съвременния човек”, казва Меркис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share