Пътешествия по света на кинофеста „София МЕНАР“

Пет заглавия ще предложи рубриката „Кервансарай“ на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка „София МЕНАР“.

„Музикално пътешествие по Пътя на коприната“ представя Силвен и Матийо, в който двама музиканти решават да се приберат от Индия до Франция с мотори. Поставят си за цел да записват традиционна музика от всички райони, през които преминават по пътя. Купуват два мотора от Индия и с отворени сърца за всичко ново, което им предстои, стартират своето 15 000 километрово пътешествие.

Чешкият режисьор Ян Сватош представя историята на Мартин и Оса Джонсън в „Ноев ковчег от светлини и сенки“. Те се запознават в петък и се женят тайно в неделя. Бягат заради родителите си от вкъщи, за да прекарат медения месец сред канибали и диви зверове. Двамата рискуват живота си, за да покажат на света как чезне дивата природа на Африка.

Френският фотограф Ян Артюс-Бертран показва „Алжир отвисоко“. Филмът представлява полет над най-голямата африканска държава. Ще се видят отвисоко лазурните води на Средиземно море и безкрайните пясъчни дюни на Сахара. Истинска насада е разходката сред колоритните сергии на пазара в медината на Оран и тесните улички в емблематичната касба на столицата Алжир. Удоволствие е да се наблюдават десетките мостове в древния Константин и оживените плажове на модерна Анаба.

„Под конвой из света“ следва група авантюристи, които жадуват да обиколят света и решават да го направят с коли на старо. Без никакви спестявания, без подготовка, само с голям ентусиазъм и огромно желание, те поемат по пътя. Загряват из Европа, продължават към Централна Азия и за финал стартират от САЩ, през цяла Южна Америка до Аржентина.

„Морски номади“ е история за двама братя, които решават да сбъднат детската си мечта да карат сърф по протежението на цяла Южна Америка. Сблъскват се с различните култури на континента, опитват традиционни храни, нощуват в малки селца, където не е стъпвал туристически крак, къмпингуват на необитаеми плажове и създават десетки нови приятелства.

„София МЕНАР“ е в Дом на киното, Културен център Г8, Евро синема, кино „Влайкова“ и Чешки център от 14 до 30 януари 2020 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *