Камарата на представителите подкрепи отстраняването на Тръмп

Камарата на представителите подкрепи отстраняването на американския президент Доналд Тръмп. Първото гласуване – за злоупотреба с власт – мина с 230 гласа “за” срещу 197 гласа “против”, а второто – за възпрепятстване на работата на Конгреса – с 229 законодатели “за” и 198 – “против”.

В Камарата, която утвърди импийчмънта, има мнозинство на Демократическата партия. Крайният резултат на започналата процедура ще зависи от горната камара на Конгреса – Сената – където републиканците имат превес. Говорителят на Белия дом Стефани Гришам заяви малко след гласуването, че президентът е убеден, че Сенатът ще го оправдае.

Доналд Тръмп стана третият американски президент, срещу когото беше задействана процедура по импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са първите двама. През 1974 г. започналата процедура срещу Ричард Никсън беше прекратена с оставката му и така не се стигна до гласуване. Засега няма американски държавен глава, който да е бил отстранен чрез импийчмънт.

Доналд Тръмп беше обвинен, че е използвал военната помощ за Украйна като лост за натиск над Киев, за да предизвика разследване на сина на съперника му от демократическата партия за изборите през 2020 г. Джо Байдън.

Самият Тръмп определи гласуването политическо самоубийство за Демократическата партия:

„С днешния незаконен и противоконституционен импийчмънт демократите не правят нищо”

Не е ясно кога обвиненията срещу държавния глава ще бъдат предадени в Сената. Редица американски законодатели демократи се опитват да убедят председателката на долната камара Нанси Пелоси да изчака с тази стъпка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share