14 хиляди литра гориво е изтеглено от пазара

51 обекта са проверени до момента в рамките на кампанията за контрол на горивата, които се предлагат на пазара. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Димка Иванова, директор на Дирекция “Контрол на горивата към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. От тези обекти са взети 77 проби, 6 от тях с несъответствия с изискванията за качество.

Бяха взети проби от течни горива – автомобилен бензин, гориво за дизелови двигатели, както и гориво за извънпътна техника и трактори, коментира още Димка Иванова. Най-честите отклонения от изискванията за качество – това е при горивото за дизелови двигатели – пламна температура, а при автомобилния бензин – дестилационни характеристики. Димка Иванова определи горивата в България като качествени, но се появяват и отклонения, които могат да се проявят при неправилно съхранение и транспорт. 4.3% са потвърдени проби за некачествено съдържание, каза тя.

Инж. Георги Илиев коментира последствията за автомобилите от некачественото гориво. Той каза , че липсва регламент за реалното съдържание на пропан-бутана. Съдържанието на пропан към бутан трябва да бъде 40/60 принципно, в България се ползва 60/40, което води до масови оплаквания от клиенти през зимата. Има и голямо съдържание на сяра в пропан-бутана, което е пагубно за инжекторите.

Само през декември са иззети около 14 000 литра гориво с несъответствие към изискванията за качество. Експертите съветват да пазим касовата бележка от последно зареждане, за да можем да търсим обезщетение от търговеца.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share