Иван Гешев положи клетва и вече е начело на прокуратурата

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев тържествено положи клетва, с което официално встъпи в новата си длъжност.

В зала „Тържествена” на съдебната палата официалната церемония уважиха председателят на парламента Цвета Караянчева, министрите на правосъдието и вътрешните работи Данаил Кирилов и Младен Маринов, представители на политическото и професионалното ръководство на МВР, членове на ВСС, висши магистрати, политици и представители на академичната общност.

Новият ръководител на държавното обвинение положи клетва пред оригиналния екземпляр на Българската Конституция, който се съхранява в Народното събрание. Актът за встъпването му двлъжност е подписан от тримата му заместници. От днес започва да тече неговият 7-годишен мандат.

Гешев зае поста предсрочно, след като предшественикът му Сотир Цацаров подаде оставка месец преди да изтече мандатът му, за да поеме ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

По-късно през деня на Иван Гешев му предстои за първи път да председателства и заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Прокурори и следователи информираха евроинституции за прозрачния избор на главен прокурор

Със свое решение съдебните кадровици вече преназначиха Сотир Цацаров за прокурор във Върховна касационна прокуратура. Така, след като бъде освободен от новата си длъжност, той ще остане прокурор, а няма да се върне като съдия в Окръжен съд – Пловдив.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share