Близо 15 000 души отново протестираха в Прага срещу премиера Бабиш

Около 15 000 души, по данни на полицията, отново протестираха снощи срещу чешкия премиер Андрей Бабиш в центъра на Прага, седмица след предишната демонстрация, на която е имало 50 000 души, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Протестното движение се организира от групата “Един милион мигове за демокрацията”, който иска оставката на премиера. Бабиш е замесен в афера с измама с европейски субсидии и е в конфликт на интереси според доклад на Европейската комисия.

Във вчерашната демонстрация участваха редица опозиционни депутати. Лидерът на Партията на пиратите Иван Бартош заяви, че Чехия преживява най-мрачните часове в историята си от падането на комунизма през 1989 г. заради съществуващите според него заплахи за правовата държава и свободата на медиите.

В агроиндустриалната империя Агроферт, която милиардерът Бабиш създаде преди да се захване с политика, влиза и влиятелна пресгрупа, отбелязва АФП.

Въпреки протестите обаче партията на Бабиш “Действие на недоволните граждани” (АНО) продължава да е най-популярната в Чехия с около 30 процента подкрепа, двойно повече от следващата в класацията, отбелязва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share