Росен Миланов се завърна в България за „Реквием“ на Верди

Отдаден на музиката, почитан и признат в цял свят музикален директор и диригент, Росен Миланов се завърна у нас, за да дирижира разтърсващия „Реквием“ на Верди.

„Реквием” е надживял времето заради гениалната музика и философските въпроси, които поставя. Верди използва драматичната интензивност и води към истината, че няма друг източник на надежда от нас самите.

Днес Росен Миланов е сред най-уважаваните и ангажирани български диригенти в света. Вестник „Чикаго Трибюн“ го описва като „професионалист, на когото трябва да обърнете внимание, ако се интересувате от бъдещето на музиката.“ Сега е музикален директор на американския оркестър Columbus Symphony, принстънския симфоничен оркестър и новоназначен главен диригент на словенския оркестър на RTV в Любляна.

В едно от последните интервюта музикантът споделя: „Приемам ролята си на диригент като пълна отдаденост над всичко в полза на музиката, да предавам посланията на композиторите, като създавам благоприятна и вдъхновяваща среда за музикантите, за да се представят по най-добрия начин и да популяризират музиката на живо като артистично изкуство пред възможно най-широка аудитория, като начин за образоване и формиране на общност. Това са цели, които по мое мнение са много важни – да направят музиката достъпна като преживяване и да я превърнат в необходимост.“

„Реквием“ ще събере на сцената оперните прими Цветелина Василева и Мариана Пенчева, тенора Михаил Михайлов и баса Ивайло Джуров и Националния филхармоничен хор.

Росен Миланов ще дирижира „Реквием“ на Верди на 12 декември в зала „България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share