Безплатни буферни паркинги в София заради мръсния въздух

Отчитайки стойностите на фините прахови частици/ФПЧ/ през днешния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла, през утрешния ден – 10 декември, Столичната община въвежда безплатни буферни паркинги, за всеки който остави колата си и използва градския транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Продължават извънредните проверки на източници на замърсяване.

От общината призовават хората, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво – да преминат на алтернативно отопление.

Столичната община продължава да следи актуалната обстановка и има готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведе “зелен билет”.

На сайта https://air.sofia.bg всички хора могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ.

SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.

По-рано днес стана ясно, че депутатите от ГЕРБ ще внесат предложение за инкриминиране на горенето на отпадъци. Идеята е на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

И днес в София имаше мъгла, високо съдържание на фини прахови частици и опасност от увеличаване на острите респираторни заболявания.

Междувременно директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов заяви по Нова телевизия, че за последните 5 дни нито един път не е имало 5 или 20 пъти замърсяване на въздуха над нормата, както се твърди. Не е имало и 3 пъти над нормата, категоричен беше той и обясни, че нормата за замърсяване на въздуха не е часова, а е за денонощие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share