Разкази на езика на душата

Десет разказа на чешкия писател Ян Балабан са събрани в третата му книга „Тук сме“.

Ангели със счупено крило. Така могат да се определят героите, които описва Ян Балабан. Един от тях, Петър, иска да създаде картината на живота си като улови в нея светлината. Емил е твърдо убеден, че е провалил всичко и сега пред него има един изход – смъртта. Смъртта се докосва и до Саша, която разбира, че цял живот е бягала от истината, а да си отиде от този свят, без да я приеме, просто не може.

Нишката, която свързва десетте разказа е надеждата. Без нея героите на Балабан вехнат и чезнат, стават прозрачни, по думите на един от тях. И пак тя – надеждата, слепя съдбите им и се превръща в слънцето на хоризонта. Защото и най-тъжната страница заслужава добър финал. Важи с еднаква сила и за книгите и за живота.

Ян Балабан живее и твори в Острава. Затова и атмосферата на чешкия север се е пренесла в десетте разказа. Героите му са изпуснали нишката на живота си. Те страдат и търсят истината, взират се напразно в миналото си. Пръв техен другар често е бутилката, затова дори и душата си представят така – като тайнствена бутилка, която се носи из човешкото тяло.

„Тук сме“ е третата книга на Ян Балабан, която излиза на български език. В нея има десет разказа, които са фини и красиви като дантела. А и колкото повече страници прелиства човек, толкова по-ясно си дава сметка, че пред него се разкрива една цялостна история, просто е нужно време да опознаем детайлите и да подредим пъзела.

Преводач на романа „Тук сме“ е Красимир Проданов. Издава „Изида“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share