Кабаиванска и Нетребко откриват сезона в „Ла Скала“

Днес „Ла Скала“ в Милано открива новия оперен сезон с „Тоска“ от Джакомо Пучини.

Специален гост на събитието е легендарната интерпретаторка на ролята Райна Кабаиванска. Световното сопрано номер едно Анна Нетребко ще направи дебют в ролята на Флориа Тоска на миланската сцена. Диригент на спектакъла е Рикардо Шайи, а режисьор – Дейвид Ливърмор. На събитието, което ще се излъчва по телевизия RAI, ще присъства и италианският президент Серджо Матарела.

Кабаиванска е недостижима в ролята на дивата Тоска, която изпълнява над 400 пъти в продължение на 33 години на най-големите световни оперни сцени – „Ла Скала“ в Милано, „Ковънт гардън“ в Лондон, Виенската Щатсопера, „Театро Реал“ в Мадрид, Римската опера, „Арена ди Верона“, „Большой театър“ в Москва и в оперните театри в Болоня, Билбао, Берлин, Генуа, Катания, Мачерата, Модена, Мюнхен, Неапол, Парма, София, Торино, Триест, Токио, Хамбург и Щутгарт. Като Марио Каварадоси, са ѝ партнирали тримата големи тенори на епохата. Италианският дебют на Хосе Карерас в ролята е „в обятията“ на Кабаиванска през 1976 г. в „Театро Реджо“ в Парма. С Пласидо Доминго са аплодирани многократно в различни постановки в продължение на повече от 10 години. Своеoбразен връх в творческото им партньорство е филмът „Тоска“ (1978 г.) на режисьора Джанфранко де Бозио, определян като „ най-добрата „Тоска“ за всички времена“. С Лучано Павароти правят исторически спектакли в „Ла Скала“, Виенската Щатсопера и Римската опера.

„Тоска на миналото е Мария Калас. Тоска на нашето време е Райна Кабаиванска.“, казва Павароти във Виена през 1994 г.  

Руското сопрано Анна Нетребко e абсолютната световна примадона на последното десетилетие. Тоска е шестата ѝ роля в Ла Скала след дебюта в „Дон Жуан“ (2011) и последвалите блестящи представяния в „Бохеми“ (2012), „Жана Д‘Арк“ (2015), „Травиата“(2016) и „Андре Шение“(2017). В интервю за „Кориере дела Сера“ от 29.11.2019 година Нетребко споделя: „Всички пеят Тоска, но добри съм виждала малко– Калас и Кабаиванска. Превъзходна е Тоска на Кабаиванска с Павароти от Римската опера, както и тази с Доминго във филма на Де Бозио. За мен Райна е модел.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share