Болката и величието на Педро Алмодовар

С откриването на сексуалността, любовните провали и обичта на майката е пропит последният филм на Педро Алмодовар „Болка и величие“, който от днес е в родните киносалони.

Преминал зенита си Салвадор Майо е режисьор, страдащ от болежки, поканен да представи филма, който е предизвикал фурор преди 30 години. Преосмисляйки живота си, той разкрива детайли, които са оставили неизличими спеди в съзнанието му. Дрогата, мъжката любов и всеотдайността на майка му са част от спомените на главния герой.

Изборът на актьорите и екипа не е случаен. Антонио Бандерас, който се превъплъщава в образа на Салвадор Майо, е откритие на Алмодовар. Това е осмият филм, в който той снима с него. Пенелопе Крус, като майката на Майо, е неизменна част от последните проекти на испанеца. С Алберто Иглесиас, автор на музиката и оператора Хосе Луис Алкайне също го свързва дългогодишно сътрудничество.

70-годишният режисьор отново разголва душата си в може би най-личния си филм. Улегнал, с носталгия той се връща към миналото, показвайки моменти от собствения си живот. „Болка и величие“ е искрена драма за емоционалните пропадания на твореца. „Старая се да убедя себе си, че говоря за филмов персонаж. Но истината е, че говоря за себе си. Не мога повече да се крия зад Салвадор Майо“, споделя Алмодовар в интервю за вестник „Гардиън“. И въпреки, че болката е в пъти повече от величието, живата легенда на испанското кино докосва сърцето с последната си творба. Истинска наслада!

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share