Започна акцията срещу мръсния въздух в София

Започна изпълнението на новата програма на Столична община за монтиране на филтри на комините на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища. Това е една допълваща мярка към двата големи проекта, които има Общината за отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични. Това каза кметът на София, по време на демонстрацията на комини.”Миналата година направихме тест с 35 домакинства. Разговаряхме с хората от Красна поляна, един от районите с най-много замърсяване на въздуха и то следствие на отоплението на дърва и въглища”, добави Фандъкова.

По думите и това е един от двата най-големите източника за замърсяването в София, заедно с трафика и автомобилите.

“Ефектът е доказан, 80% е ефективността на използването на филтри. Това не е кардиналното решение на проблема, но има редица къщи, които не могат, не са допустими за влизане в двете големи програми”, каза още кметът на София.

Програмата е инициирана от общинския съвет и е тригодишна. Тя обхваща общо 2000 домакинства. До края на годината ще бъдат монтирани филтрите на 180 домакинства. Тази мярка е една от 100-те, които реализираме. През следващите се очаква тя да помогне за подобряването на чистотата на въздуха, за да влезем в определените норми, каза още Фандъкова.

След инсталирането на филтрите допълнителният разход за домакинствата годишно ще бъде 12-15 лв. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, по време на деностарация на комини.”Говорих с жена, която се отоплява от миналата година. Каза, че разходът на електричество е минимален, даже буквално се изрази жълти стотинки”, каза Фандъкова. Кметът на София уточни, че на домакинствата филтрите им се предоставят безвъзмездно.

“Финансирането е от бюджета на Столична община. Заедно с големите проекти, които успяхме да защитим с европейски средства и тази програма, до 3 години очакваме намаление на замърсяването от дърва и въглища на 1/3 от домакинствата, които се отопялват на дърва”, отбеляза още тя.

Специално за програмата за филтрите усилията са насочени към районите “Красна поляна” и “Слатина”, които кметът уточни, че са най-замърсени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share