Най-награждаваният египетски филм открива „София МЕНАР“

Най-награждаваният египетски филм за последното десетилетие „На края на света“ ще открие 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка София МЕНАР“.

Трогателната история на отхвърления от обществото Бешай и неговия малък спътник Обама трогна зрителите и критиката по целия свят и спечели десетки награди, включително от фестивалите в Кан, Валядолид и Филаделфия. Освен че беше номиниран за „Златна палма“ в Кан, дебютът на Абу Бакр Шауки беше избран да представи Египет и в надпреварата за чуждоезичен „Оскар“. Филмът е разказ за обезобразения Бешай, който прекарва по-голямата част от живота си на сметището, където преживява заедно със съпругата си и малцината приятели. След смъртта на жена му, Бешай решава да намери роднините си и тръгва на дълъг път със старото си магаре и симпатичния хлапак Обама.

Фокусът на фестивала ще бъде „Сканди МЕНАР“ и ще е съсредоточен върху копродукциите между скандинавски страни и държави от Близкия изток.

Датският „Чародеят“ на Миляд Алами представя историята на иранец, който се опитва да се установи в Дания като се запознава със самотни местни дами. Копродукцията е отличена с награди за най-добър филм от фестивалите във Варшава, Любек, Белград и Тбилиси, както и с призове от кинофорумите в Сан Себастиан, Чикаго, Гьотеборг, Тайпе и Палм Спрингс. „Дерзай!“ на шведката от турски произход Рожда Шекерсьоз показва трудностите пред младата Миря, която след като излиза от затвора трябва да избира между майка си и приятелите си, които винаги е чувствала като свое истинско семейство. Историята в „Аматьори“ на Габриела Пихлер се развива в малко шведско градче, където животът се променя напълно след като голяма хранителна верига планира да отвори магазин. Единствената пречка пред корпорацията са две момичета – едно от кюрдско семейство и друго с арабски произход, които съзират нечистите помисли в действията на управителите на концерна. Филмът е отличен с наградата за най-добър филм от фестивала в Гьотеборг.

„София МЕНАР“ е от 14 до 30 януари 2020 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *