23 събития в Новогодишния музикален фестивал

Класически и хорови концерти, клавирни рецитали, балетни спектакли, оперни изпълнения, концерти на деца и изложба са включени в 33-ото издание на Новогодишния музикален фестивал.

Началото ще бъде поставено с концерт на Камерен оркестър на Театър Ла Скала, Милано. Ще звучат популярни творби от италиански композитори под заглавие „Италия – музиката е любов“. В балетния спектакъл „Дон Кихот“ участват звезди от световна класа – солистите на Щатсбалет Берлин примабалерината Яна Саленко и нейния партньор Мариан Валтер. В концертното изпълнение на операта „Евгений Онегин“ сопраното Красимира Стоянова ще влезе в ролята на Татяна.

„Вдъхновени от зимата“ е темата на Празничния новогодишен концерт, който по традиция се провежда в първия ден от Новата година. Програмата е доста различна с много нови произведения, които ще бъдат изпълнени за първи път – „Зимното момиче“ на Едвард Григ, валсовете „Кънкьорите“ от Емил Валдтойфел и „Снежинки“ от Жак Офенбах, романс от „Виелицата“ на Свиридов, дирижирани от Емил Табаков.

Новогодишният музикален фестивал ще отдаде почит на оперния певец Николай Гяуров. В програмата са включени среща-разговор и дискусия с водещ музиковедът Екатерина Дочева и видео-записи с концертни изпълнения на именития певец . 30 години от смъртта на диригента Херберт фон Караян ще бъде отбелязана с прожекция на Първа симфония от Брамс – запис на живо от зала 1 на НДК от гостуването на Караян с Виенската филхармония през 1983 година.

Тематичната програма за деца включва Коледен концерт на Детския хор на БНР, спектакъл на балетен и танцов театър „Коломбина“ – „Пътешествието на Коломбина“, образователния модул „Деца свирят за деца“ с изпълнения на ученици от НМУ „Л. Пипков“ и „Новогодишен концерт за квартет“ – матине за деца и възрастни.

Тазгодишното издание на фестивала предлага специално подбрани концерти– хоров концерт, който ще отбележи 25 години от създаването на женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева, клавирен рецитал на Антонина Бонева „Баладите на Фредерик Шопен по стиховете на Адам Мицкевич“, клавирен рецитал на Фидоси Керчев „Имена от бъдещето“, джаз концерт, в който Живко Петров ще представи последния си албум „Ten“, мултимедиен концерт по идея и музика на Петър Дундаков – „Песента на ветровете“, който обединява съвременна класическа музика, джаз, фолклор, театрална и филмова музика, представени като различни състояния и картини, обединени в музикална цялост.

Новогодишният музикален фестивал е от 14 декември 2019 година до 1 януари 2020 година в НДК.

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share