Вилнелият в “Св. Анна” е бивш полицай и криминално проявен

Вчера станахме свидетели на поредния случай на брутална агресия срещу лекари. Този път в столичната болница “Св.Анна”.

Пациент удрял, душил и обиждал медици. Две лекарки са пострадали, едната – доста тежко.

Тежкото състояние на една от лекарките вече е овладяно и тя е стабилизирана. Няма опасност за живота ѝ, но възстановяването ще бъде дълго, защото е получила сериозни травми, тъй като са ѝ блъскали главата в стената, заяви пред bTV говорителят на болничното заведение Антон Луков.
Тя е в реанимация, достъп до нея има само лекуващият лекар.

Нападателят Здравко Инджов е стар познайник на полицията в Сливен. Първо като бивш служител, а после и като криминално проявен. Срещу него има досъдебни производства за хулиганство и закана за убийство. Въпреки, че прокуратурата иска Инджов да остане в ареста, той е освободен. По-късно и домашният арест е заменен с подписка.

“По принцип е завършил, как се водеше, спортна академия, беше републикански шампион в юношеска възраст, по многобой. После работеше в полицията, а след това изкара курсове и се заминава с различни строителни дейности. Към мен винаги е бил внимателен, услужлив и учтив, оттам нататък какви са отношенията му с другите хора, оставям те да си споделят”, казва Маргарита Димитрова, съседка на нападателя.
Жената разказва също и, че Инджов има добри отношения със съседите, а на нея помагал ежедневно.

Той напуснал академията на МВР през 2009 г.

Нападението е травмирало медиците в болницата “Св. Анна”.

“Лекарите са изключително възмутени и притеснени, но работят защото това е техен дълг. Това не е първият такъв случай на насилие срещу лекари в България, нито в болница”, каза Антон Луков.

Здравният министър Кирил Ананиев остро осъди поредната агресия над лекари и обеща, че неговият екип ще съдейства напълно на прокуратурата по случая в Окръжна болница в София.

„Не приемам и осъждам всякакви такива форми на насилие над медицинския персонал в нашата страна. Върху жената е оказано и физическо, и психическо насилие. Очаквам всеки момент и директора на „Света Анна” да ми изпрати доклада и моментално ще го изпратя на главния прокурор. Ние имаме споразумение с главната прокуратура за съвместни действия в такива моменти, като аз и моят екип ще окажем пълно съдействие. Това се случва, поне през моя мандат, доста пъти, и не мога да разбера какви са тези хора, които вършат тези деяния”, коментира министър Ананиев.

Той разкри, че се предвижда като превантивна мярка срещу такива случаи на агресия да се постави видеонаблюдение в болничните заведения, които са в най-голям риск.

„Мислим с бюджета за следващата година да направим една програма и да видим къде е най-належащо да се сложат тези камери. За 1 година на толкова много болници няма как да се сложат, но където е най-наложително, ще сложим и ще осигурим паричен ресурс”, обеща министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share