Перник отново на протест заради водната криза

Пред сградата на областната администрация в Перник се провежда поредният протест заради водната криза в града и региона. От 18 ноември Перник и още 10 населени места са на воден режим поради драстично намалялото количество вода в язовир „Студена”.

Основното искане е оставка на областния управител Ирена Соколова. В акцията се включват и протестиращите срещу замърсяването на река Струма.

Междувременно Общинският съвет на Перник се събира на извънредно заседание . В проекта на дневен ред на общинските съветници въпросът за водната криза не е включен.

Марио Антонов от протестиращите сподели за БНР:

„Областният управител на град Перник има задължението да следи за стриктното изпълнение на всичко, свързано с язовир „Студена”. Поради факта, че докара до това положение язовира – реално цялото количество да е по 4 милиона кубика, въпросът, който ще ѝ зададем, и най-вече аз като един от организаторите, ще бъде кога госпожа Ирена Соколова ще си подаде оставката. Мисля, че е време отговорност да понесе и господин министърът на околната среда Нено Димов във връзка със замърсяването тук на река Струма. Многократното, включително и вчера, реката течеше оранжева”

Антонов изтъкна в предаването „Преди всички” по „Хоризонт”, че в някои пернишки села има вода веднъж на 48 часа. Той допълни, че отклонение от Владайския канал с дебит 12-15 литра в секунда не е реално решение на проблема, тъй като може да захрани два блока.

В Мещица, едно от засегнатите от водния режим села в района, също се подготвя протест, каза още Марио Антонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share