Започва 24-ият фестивал „Златен ритон“

Днес се открива 24-ият фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон”. Ще бъдат представени 76 нови български филма.

В осемте фестивални дни за двете големи награди „Златен ритон“ ще се борят 56 филма. В програмата „Открити хоризонти“ са включени още 20 нови заглавия, създадени след предишното издание на фестивала, а четири филма на автори, които ни напуснаха през тази година, ще напомнят за тях.

Петима изявени професионалисти ще оценяват филмите. Председател на петчленното жури е режисьорът Светослав Стоянов, чийто дебютен филм „Последните черноморски пирати“ е носител на голямата награда „Златен ритон“. Членове са художникът Ангел Гешев, основател на галерията „Арсенал на изкуството“ в Пловдив, режисьорката Мария Аверина, с наградата за дебют на „Златен ритон“ 2017, аниматорът и режисьор Велислава Господинова, носител на много престижни и проф. Надежда Маринчевска, кинокритик и изследовател. Петимата ще трябва да гледат 19 анимационни и 37 документални и да определят награди за най-достойните сред тях.

Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” е от днес до 6 декември в Пловдив. Входът за всички прожекции е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share