Промените в Закона за туризма влизат за първо четене в парламента

Депутатите ще обсъдят днес промените в Закона за туризма на първо четене. Идеята на управляващите – имоти, предлагани чрез електронни платформи, да са с категория като хотелите и къщите за гости – предизвика спорове в туристическия бранш и не беше посрещната еднозначно.

В момента човек, който не е търговец по смисъла на търговския закон, може да настанява гости в стаи или къщи за гости, когато те са част от обитаването от него жилище в жилищната сграда. С предлаганите промени се допълва, че това важи и когато тези места за настаняване не са част от обитаваното от отдаващия под наем жилище в блок или жилищна сграда.

ГЕРБ и НФСБ се разбраха имотите за краткосрочно настаняване да не се категоризират, а само да се регистрират като туристически обекти.

Според Менда Стоянова и Валери Симеонов предложенията, внесени от тях между първо и второ четене на Закона за бюджета, няма да засегнат потребителите, а само ще дадат възможност за регулация.

„Всички тези хора да си плащат данъците – както всички останали, които са на светло. Няма за цел нито да се отежнява бизнесът с административната тежест, нито да се спират онлайн платформи, като Booking, Airbnb или други, да оперират на българския пазар”, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Те, ако бъдат регистрирани на физически или юридически лица, или точен адрес, а в началото на годината си платят патентен данък и се регистрират в нововъведената на 1-ви октомври единна система за туристическа информация, една огромна част от този бизнес ще излезе на светло”, коментира Христо Проданов от БСП.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share