Бюджет 2020 – на второ четене в ресорната комисия

Бюджетната комисия в парламента ще гласува на второ четене финансовата рамка за догодина. Между двете четения на бюджетите на Здравната каса, държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет бяха внесени редица поправки.

Сред най-спорните поправки между двете четения на бюджетните закони за догодина е категоризацията на местата за настаняване, резервирани чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking. След острата реакция на обществото вчера вносителите – Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от Обединените патриоти обявиха, че са съгласни на обществено обсъждане на темата за облагането на краткосрочно отдаваните под наем имоти, използвани основно за туристически обекти.

Друг такъв момент остават болничните, след като Коалиционният съвет предложи първият ден да бъде за сметка на работника, но по настояване на премиера Бойко Борисов подобен вариант така и не беше оформен като законодателен текст. Въпреки това проблемът остава, а вчера имаше и протест на КТ “Подкрепа” по темата.

По традиция БСП внесоха алтернативен бюджет и за пореден път предложиха прогресивно подоходно облагане – идея, която управляващите отхвърлят поне до края на мандата си.

Иначе финансовата рамка за догодина е изчислена при ръст на икономиката от 3,3 на сто. За първи път от 11 години насам бюджетът ще бъде балансиран, ако депутатите одобрят предложения от правителството вариант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share