Ден на национален траур е обявен днес в Албания след мощното земетресение

Стотици прекараха нощта в палатки

/ Ден на национален траур е обявен днес в Албания след мощното земетресение, отнело живота на поне 24 души по последни данни.

Жертвите са главно в крайбрежния туристически град Дуръс и в Тумана.

Около 650 души са ранени, някои от които тежко. 45 души бяха спасени вчера и през нощта, когато спасителната операция продължи, но все още има около 20 души под руините, за които се смята, че вероятно са живи.

Трусът с магнитуд 6,4, станал вчера преди зазоряване, е най-мощният за последните няколко десетилетия в балканската страна. То събори сгради, затрупвайки хора под планини от бетон и тухли.

Стотици хора, чиито домове бяха разрушени, прекараха нощта в палатки с одеяла и топли дрехи на градския стадион. Времето не е студено за сезона, но днес и утре се очаква да вали и временният подслон ще стане още по-неудобен, съобщи кореспондент на Нова телевизия.

Момченце беше извадено вчера изпод развалините.

 

“Нищо нямаме вече. Всички работихме за да построим тази къща и това беше домът ни. Къде ще отидем – не знам”, допълни нейна съседка – Валбона Мока.

“Загубихме човешки животи и спасихме немалко животи”, заяви пред местната преса министър-председателят Еди Рама, който посети вчера вечерта пострадали от бедствието хора в болница в Тирана.

“За съжаление, данните за броя на жертвите не са окончателни”, каза още той.

През целия вчерашен ден бяха мобилизирани спасителни екипи – войници, полицаи и гражданска защита – да издирват оцелели и жертви под отломките на срутените сгради в градовете, намиращи се до епицентъра, край адриатическия бряг.

Много местни хора се опитват да помагат, най-вече на хората в сградите.

 

“Ние сме представители на футболните фенове в Прищина. Дойдохме днес, за да помогнем на нашите братя, защото в нужда трябва да си помагаме един на друг. Каквото можем, правим. Раздаваме лекарства, храна, някои имат нужда от пари. Това ще правим през следващите дни. Групата ни е от около 30 души”, разказа пред пратеник на БНТ Бестих от Прищина.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share