Тина Търнър на 80!

Тина Търнър на 80 – една музикална стихия

Светът не е познавал и никога няма да познае друга певица и артист като Тина Търнър. Тя е жена, тя е стихия, тя е ураган на сцената и титаничният глас на няколко поколения, които обичат рока чрез нейната неземна музика.

И днес тази жива икона навърши 80 години. Но за нея годините не значат нищо. Самата Тина казва:

“50-те са новите 30. 70-те са новите 50. Няма правила, според които трябва да се обличаш по определен начин или които да определят какъв трябва да бъдеш. Живеем с много вълнуващи за жените времена…”

Тина Търнър е родена на 26 ноември 1939 г. в Нутбуш, Тенеси под името Анна Мей Бълок. Тя е с афроамерикански произход, но има и процент индианска кръв, която тече във вените ѝ.

Когато е на 11 години, майка ѝ я изоставя, за да избяга от насилието на бащата на певицата.

Играла е баскетбол като момиче и е била доста добра.

Когато е на 17 години, тя взима микрофона от ръцете на Айк Търнър в един клуб и буквално “маха главите” на всички присъстващи с изпълнението си.

Първата песен, която записва с Айк е “A Fool In Love”, която е издадена през юли 1960 г. Тина вече не е от беквокалистките на Айк, но излиза на преден план и двамата наричат групата си Ike & Tina.

Тина и Айк стават двойка и се женят през 1962 г. в Тихуана. Но с течение на времето Айк започва да злоупотребява с алкохол и наркотици и Тина става жертва на побой от негова страна многократно. Около 1974 г. тя открива будизма, а през 1976 г. певицата подава молба за развод. Следващите две години от живота ѝ са кошмарни. Тя живее при приятели, получава помощи за храна и има участия в малки клубове, за да може да плаща дълговете си.

Тина Търнър и Айк имат един син Роналд. Тина осиновява и две от децата на Айк – Айк младши и Майкъл Търнър. Певицата има и по-голям син – Крейг от Реймънд Хил. Тина го ражда едва на 18-годишна възраст. За съжаление, Крейг се самоубива през 2018 г.

Соловата кариера на Тина Търнър започва през 1983 г. след издаването на хита “Let’s Stay Together”.

През 1993 г. излиза биографичният филм за Тина Търнър “What’s Love Got to Do with It”, който показва много от битките и трудностите, през които е преминала, за да стане това, което е сега – една силна и успешна жена.

Тина Търнър е спечелила 12 награди “Грами”.

Rolling Stone я поставят на 63-то място в списъка си със 100-те най-велики артисти на всички времена.

Наричат я “Кралицата на рокендрола”.

Според “Рекордите на Гинес” Тина Търнър е соло изпълнителят, който е продал най-много билети за концерти в световен мащаб.

Снимала се е и в киното.

На 22 април 2013 г. става жител на Швейцария.

През 2013 г. се омъжва за Ервин Бах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share