Прокуратурата поиска официално ЕП да свали имунитета на Елена Йончева

Българската прокуратура е изпратила официално писмо до ръководството на Европейския парламент с искане да бъде свален имунитетът на евродепутата от БСП Елена Йончева, пише Dir.bg.

Писмото е подписано от главния прокурор Сотир Цацаров.

Обвинението срещу Йончева бе повдигнато в края на януари т.г. То е за пране на пари в особено големи размери и за извършени финансови операции с парични средства, свързани с фалиралата банка КТБ. Разследването бе инициирано след сигнал от депутати от ГЕРБ, че парите били прикривани чрез офшорна компания – “Далий Трейдинг Лимитид”.

Тъй като тя стана евродепутат през май, разследването срещу нея бе спряно заради имунитета й. Сега обаче прокуратурата иска от ЕП той да бъде свален.

В началото на днешното заседание в Страсбург председателят на Европарламента Давид Сасоли е информирал евродепутатите, че е разпоредил искането на българската прокуратура да бъде изпратено в комисията по “Правосъдие и правни въпроси”.

Очаква се то да бъде одобрено, тъй като до момента ЕП не е отхвърлял искане за сваляне на имунитет на евродепутат.

Според процедурата на ЕП сега предстои парламентарната правна комисия да разгледа искането. Тази комисия може да поиска всякакви данни или обяснения, които прецени за необходими. Засегнатият евродепутат получава възможност да бъде изслушан и може да представи всякакви документи или други писмени доказателства в своя полза.

Парламентарната комисия приема при закрити врата препоръка към ЕП за одобряване или отхвърляне на полученото искане за снемане на имунитета. На пленарно заседание ЕП взема решение с обикновено мнозинство по постъпилото искане. След гласуването председателят на ЕП незабавно съобщава взетото решение на съответния евродепутат и на страната, подала искането.

Правилата сочат, че дори със свален имунитет евродепутатът запазва мястото си в ЕП. Снемането на имунитета дава възможност на националните съдебни власти да предприемат разследване и съдебен процес. Ако евродепутат бъде признат за виновен в извършването на престъпление, властите на съответната държава в ЕС следва да решат дали мандатът трябва да бъде прекратен по тази причина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share