4000 лева глоба за умишлено горене на отпадъци в Благоевград

Нови мерки срещу мръсния въздух предприемат в Благоевград. От общината ще глобяват с до 4 000 лева всеки, който умишлено си позволява да изгаря опасни отпадъци. Това е първата заповед, която издаде новият кмет на Благоевград Румен Томов.

Благоевград има сериозни проблеми със замърсяването на въздуха през последните години и няколко зими поред попада в топ 5 на градовете с най-мръсен въздух у нас. През изминалата седмица стойностите на фините прахови частици във вторник и сряда са били превишени.

“Община Благоевград ще контролира нерагламентираното изгаряне на всякакви видове отпадъци. Контролът се осъществява чрез звената в общинска администрация, отговорни за извършването на проверки. Община Благоевград е наясно, че ще срещне трудности, тъй като тогава, когато става въпрос за битово изгаряне на такива отпадъци, трябва на всички да е ясно, че ние не можем да влизаме в къщите на хората. Поради тази причина призовавам гражданите, тогава когато имат информация за подобно нещо, да подават сигнали”, каза пред БНТ Диана Стефанова, главен еколог на община Благоевград.

Мръсният въздух и подобряване качеството му, е сред основните приоритети и на Столичния общински съвет. Проблемът с качеството на въздуха в София е на дневен през през последните години, тъй като особено през зимния сезон нивата на фините прахови частици често пъти са над нормата.

Със застудяването на времето много хора, които през лятото са използвали градския транспорт или пък са се придвижвали пеша, вече са се качили на колите си. Това поставя отново темата за мръсния въздух. 18 грама на микрометър за фините праховичи частици във въздуха тази сутрин при максимално допустими 50 микрограма.

“И през този мандат кметът Фандъкова представи своята програма и основен приоритет е чиста и зелена София, включително по-качествен въздух. Работим по поредни програми за качеството на въздуха. Наблягаме на чистотата на София”, каза Ана Стойкова, общински съветник от ГЕРБ.

“Факт е, че трафикът е интензивен дори в началото на деня. Според мен качеството на градския транспорт далеч не отговаря на очакванията на жителите на Столична община. Необходимо е Столична община да положи много по-сериозни усилия да направи градския транспорт наистина ефективен”, коментира общинският съветник от БСП Альоша Даков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share