Пет съвета за предпазване от мръсния въздух

С наближаването на зимните месеци, темата за качеството на въздуха става все по-належаща. По данни на Световната здравна организация всяка година в световен мащаб умират 7 милиона души поради замърсения въздух както навън, така и у дома.

Исхемичната болест на сърцето, породена от замърсения въздух, е най-честата причина за смъртните случаи, следвана от пневмония, сърдечен удар и хронична обструктивна белодробна болест. В черната статистика се нарежда и ракът на белия дроб. От „Ол Ченълс“ дават няколко полезни съвета за предпазване от мръсния въздух:

Маска
Носенето на маска е почти задължително. Макар и да не предпазва напълно, маската успява да предотврати достигането на значително количество фини прахови частици към белите дробове. Честата смяна на маската е важна за ефикасността и не трябва да се пренебрегва.

Храни
Храните също могат да помогнат за борбата с мръсния въздух. Богатите на витамин С са задължителни не само за засилване на имунитета срещу грипове, но също така и за намаляване на ефекта на замърсения въздух върху организма. Приемът на храни, богати на витамин А и витамин Е, също оказват благоприятно въздействие върху организма.

Трафик
В пиковите часове в денонощието въздухът е най-силно замърсен и излагането навън не е препоръчително. Отварянето на прозорците в тези часове също трябва да се избягва. Спортът на открити пространства в пиковите часове също не е препоръчителен.

Растения
Отглеждането на растения у дома също допринася за пречистването на въздуха. Сред растенията, които специалистите препоръчват за чист въздух са алое вера, хризантема и драцена.

Пречиствател за въздух
Един от най-сигурните начини да поддържате въздуха у дома или в офиса чист е използването на пречиствател за въздух. Той пречиства фините прахови частици и е оръжие срещу мръсния въздух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share