Майкъл Блумбърг: Кандидатирам се, за да победя Тръмп и да спася Америка

Според бившия кмет на Ню Йорк ако Тръмп спечели друг мандат, страната никога няма да се възстанови от щетите

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг се включва в надпреварата за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия на САЩ, съобщава Bloomberg. Той се очаква да предложи умерена политическа позиция на фона на опит в бизнеса и държавното управление, както и ангажираност с множество благотворителни проекти като начин да победи президента Доналд Тръмп.

Блумбърг, който е на 77 години, нарече Тръмп „екзистенциална заплаха за нашата страна и нашите ценности“. Закъснялото му влизане в кампанията ще създаде допълнителни трудности за останалите кандидати, тъй като Майкъл Блумбърг ще направи всичко възможно да си осигури подкрепа от ключови щати.

„Аз се кандидатирам за президент, за да победя Доналд Тръмп и да възстановя Америка. Не можем да си позволим още четири години безрасъдни и неетични действия на президента Тръмп“, каза Блумбърг в изявление, в което обявява кандидатурата си. Според Блумбърг ако Тръмп спечели друг мандат, страната никога няма да се възстанови от щетите.

Майкъл Блумбърг преразгледа по-ранното си решение да не се кандидатира през 2020 г. Той е основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, компанията майка на Bloomberg News. Той е бил три мандата кмет на Ню Йорк, а в момента се занимава основно с филантропска дейност.

В съобщениято за обявяването на кандидатурата си Блумбърг се определя като лидер, който създава работни места, както и като човек, работил за възстановяването на Ню Йорк след атаките от 11 септември. Освен това Блумбърг е ангажиран и с каузи, свързани с изменението на климата и контрола върху оръжията. До момента той е осигурил около 10 млрд. долара за благотворителни каузи, а фондацията му Bloomberg Philanthropies работи в 129 държави.

В същото време Блумбърг ще трябва да се справи с редица предизвикателства – като късното му включване в президентската кампания и неизбежните въпроси защо милиардер и бивш републиканец с кариера на Уолстрийт ще успее да привлече избирателите, сред които и много млади хора, скептични към големия бизнес.

Блумбърг, освен всичко, не е съгласен и с много от идеите на Демократическата партия, противопоставяйки се например на предложението за данък върху богатството, подкрепено от сенаторите Елизабет Уорън и Бърни Сандърс.

Уорън и Сандърс са укрепили позициите си и са с най-висок рейтинг сред кандидатите, но в партията има опасения, че придвижването им твърде вляво ще гарантира преизбирането на Тръмп.

Блумбърг изразходва 100 млн.долара, за да подкрепи демократите на междинните избори през 2018 г. Той планира да финансира сам и собствената си кампания.

Вече е обявена рекордна покупка на реклами за кампанията на Блумбърг на стойност над 34 млн.долара. В допълнение Блумбърг вече е планирал да похарчи 100 млн. долара за дигитална рекламна кампания срещу Тръмп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share