И Гърция припознава домашното насилие като сериозен проблем

Гърция също се нарежда сред държавите, които припознават домашното насилие и насилието над жените в семейна и работна среда като сериозен обществен проблем.

Докладите за домашно насилие в страната са нараснали с 34,5 на сто между 2014 и 2018 г., допълват още от News.bg. През миналата година са докладвани 4722 казуса, като жените представляват 66,3 на сто от жертвите.

Информацията на гръцката полиция идва ден преди Международния ден за борба с насилието над жени, който е в понеделник, 25 ноември.

По повода офицери от полицейските управление в южната ни съседка разпространяват листовки, които да повишат информираността по въпросите за домашното насилие, злоупотребите и търговията с женска плът.

В центъра на Атина в събота се проведе митинг за правата на жените, а в понеделник редица кметства ще бъдат осветени с оранжева светлина.

В Солун представители на общинския приют за малтретирани жени ще бъдат на площад “Агия София”. Там те ще предлагат подкрепа и съвети на желаещите.

В София на 25 ноември също ще се проведе протест срещу насилието над жени. Шествието е под надслов “Докато има насилие, борбата продължава” и ще тръгне от пл. “Независимост” в столицата.

Според организаторите полово-базираното насилие е неразривно свързано с други обществени проблеми като криза на обществените услуги, включително здравеопазване, расизъм, липса на подкрепа към хората в неравностойно положение, хомофобия и трансфобия.

Участниците в шествието ще настояват за по-сериозна превенция, в която чрез реформи в образованието и образователни кампании да бъдат изкоренени стереотипните виждания за ролята на половете.

Сред исканията е и осигуряване на защита и подкрепа на преживелите насилие чрез откриване на повече крайно необходими кризисни центрове за жертвите на домашно насилие и насилие, основано на пола.

Организаторите искат също държавна политика, основаваща се на принципа на половото равенство, в която е разпозната увеличената уязвимост на жени от общности с нисък достъп до обществени услуги, жени в неравностойно положение и бедни жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share