Борисов заминава на официално посещение в САЩ

Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в САЩ, където утре ще се срещне с президента Доналд Тръмп в Белия дом. Сътрудничеството в рамките на НАТО и енергийната диверсификация се очаква да бъдат във фокуса на разговорите между двамата лидери.

Бойко Борисов се среща с американски президент в Белия дом за втори път, първия беше през 2012-та – с Барак Обама.

Доналд Тръмп се очаква да повдигне въпроса за внос на американски втечнен природен газ в България. В Съединените щати има бум в производството на втечнен газ и се търсят нови пазари за износ в Европа и Азия.

Това е и част от усилията на Вашингтон да се намали зависимостта на Източна Европа от руските газови доставки, смята посланик Дан Фрийд – дългогодишен дипломат и почетен сътрудник на Атлантическия съвет във Вашингтон:

„Не е добре за една държава да е зависима от един единствен източник на енергия. Няколко проекта са интересни – използването на американско ядрено гориво за централата в Козлодуй, междусистемната газова връзка между Гърция и България и подкрепата за гръцкия плаващ терминал за регазификация на втечнен природен газ”.

Очаква се американският президент да повтори искането си към европейските държави членки на НАТО да увеличат разходите си за отбрана. В българската делегация участват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министрите на финансите и икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов.

Според вицепремиера Каракачанов България е отворена за американски инвестиции в отбраната:

„Ние би следвало да търсим подобни инвестиции и от САЩ, и от други страни, защото това означава, че младите образовани хора да си намират добре платена работа в България”.

В навечерието на визитата бившия американски посланик у нас Джеймс Пардю публикува статия в изданието „Хил”, в която насочва вниманието към свободата на медиите у нас. Очаква се тема на разговорите във Вашингтон да са и корупцията и върховенството на закона.

Политологът Огнян Минчев обяснява защо: „Америка в България не се бори с корупцията, защото просто не обича корупцията, а защото тази корупция е основен стратегически проблем на руско влияние”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share