ДНСК: Небостъргачът “Златен век” не е незаконен, а с нарушения

Небостъргачът “Златен век” в София не е незаконен строеж, а такъв с нарушения – това се казва в позиция до медиите от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Поводът за становището им е жалба от новия кмет на район “Лозенец” Константин Павлов (Демократична България). Според него сградата е незаконна и не отговаря на параметрите на устройствения план, заради това трябва да бъде съборена.

От ДНСК обаче заявяват още, че няма да издадат заповед за събаряне, тъй като в момента строителството на “Златен век” е спряно и за това се води дело във Върховния административен съд, което е пред приключване. От фирмата собственик на сградата – “Артекс” обжалват заповедта за спирането на строежа.

“След приключване на съдебното производство, с влязъл в сила съдебен акт, ДНСК ще предприеме съответните законосъобразни действия”, се казва още в съобщението на дирекцията.

Кметът на района обаче е категоричен – в “Лозенец” толкова висока сграда не може да има.

“Оригиналното разрешително на сградата е от 2007 г. малко преди да бъде приет общият устройствен план. Това разрешително е дадено преди това, точно защото не отговаря на това, което се е планирало да се приеме след този период. След като постройката не е била завършена в рамките на 10 години, разрешителното е изтекло и е трябвало да бъде изискано ново такова, по вече променените правила. Това не е било направено”, коментира Константин Павлов пред Нова телевизия.

“Той е кмет на “Лозенец”, но той не е професор по право. Тук говорим за проф. Огнян Герджиков, проф. Дончо Хрусанов, проф. Иван Русчев – известни имена в правото. Те потвърждават, че тази сграда има законно право за строеж”, каза Пламен Мирянов, управител на “Артекс”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share