Полезни ли са туршиите?

Зимнината в буркани, така предпочитана през хладните дни, има своите ползи за здравето.

Основно място заема фактът, че при консумирането на зимнина се засилва метаболизма на човек.

Това е от значение при борбата с килограмите.

Ферментиралите ензими, които се отделят от зеленчуците в процеса на ферментация, се усвояват много лесно от организма и подобряват функционирането на червата.

Дрождите, които се образуват при този процес, помагат да се намалят нивата на всякакви захари и дава възможност организма да усвои храната и да я обработи по-лесно и по-добре. Млечно-киселите бактерии, които се съдържат във всяка туршия, имaт yникaлнoтo cвoйcтвo дa пpeдoтвpaтят тpaнcфopмиpaнeтo нa чpeвнитe eнзими в кaнцepoгeнни.

Според специалисти туршиите съдържат значително количество витамини, ензими, омега-3 мастни киселини и пробиотици. Има се предвид домашно приготвените зимнини. Тези, в чийто състав е включен чесън, са изключително подходящи в борбата с настинките през зимните месеци.

Както самите продукти, така и марината от туршията, оказва своето благотворно действие на организма. Тя съдържа изключително голямо количество електролити, които са важни за водно-солевия баланс на организма. В нея се съдържа калий, който възпрепятства появата на мускулни спазми след тренировка, без да насища организма с излишни въглехидрати.

При някои хора марината от туршия действа разхлабващо, което способства за намаляване на теглото.

Важно е да се отбележи, че за естествено ферментирали храни се считат тези, които са минали процеса на сол и вода без други добавки и топлинна обработка. Това изключва част от туршиите, в които се използва оцет, олио и стерилизиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share