Почитаме Николай Гяуров и Херберт фон Караян

Тази година се отбелязват 90 години от рождението на легендарния оперен певец Николай Гяуров и 40 години от смъртта на световноизвесния диригент Херберт фон Караян. Редица събития ще бъдат посветени на двете музикални величия.

Музиковедът Екатерина Дочева ще води среща-разговор, посветена на изпълнителя. „За Николай Гяуров е казано всичко. И нищо. Всичко, защото всяка негова стъпка от изключителната му оперна кариера се следеше от интенданти, диригенти, колеги-певци, критици, публика и се коментираше – писмено или устно. Нищо – защото изкуството му е безмерно, многостранно и дълбоко, съдържа в себе си пластове, предлага безкрайна проблематика, която и най-сериозни и известни личности в полето на оперната критика и публицистика не успяват да анализират до изчерпване“, споделя Екатерина Дочева.

Зрителите ще станат свидетели на записи на концерти и спектакли на малко известни изпълнения на Николай Гяуров. Ще може да се види запис на концертно изпълнение от зала 1 на НДК от 1984 година на операта „Атила“ от Верди, със солисти Николай Гяуров, Мари Крикорян, Никола Василев, Петко Маринов, Борис Богданов.  Документалният филм, посветен на Гяуров, „Неизвестното за световноизвестния” на сценариста и режисьор Станислава Калчева и оператора Иван Тонев също ще бъде прожектиран. Почитателите на операта ще се насадят на записа на спектакъла „Аида“ от Верди в Ла Скала, Милано от 1985 година със солисти Мария Киара, Лучано Павароти, Гена Димитрова, Николай Гяуров,  Хуан Понс и Паата Бурчуладзе. Не бива да се пропуска и оперният рецитал на Мирела Френи и Николай Гяуров –  концертен запис от зала 1 на НДК от 1982 година, с участието на оркестър и хор на Софийската опера и балет с диригент Емил Чакъров.

40 години от смъртта на Херберт фон Караян ще бъде отбелязана с концертен запис от 1983 година от гостуване на Виенската филхармония с диригент Херберт фон Караян в зала 1 на НДК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share