Черни картини от радостни събития

„Черни картини от радостни събития“ е цикъл от пет живописни произведения, създадени през последните няколко години от Искра Благоева.

Художничката започва да работи върху поредицата още през 2015 година, но сега картините могат да се видят за пръв път в общо пространство, заедно с току-що завършените „Лилит и Ева разиграват Адам на комар“ и „Да покриеш гениталиите си с листа не е достатъчно“.

Почеркът на Искра Благоева е уникален. Тя установява похват на рисуване, който не прилича на нищо, което е модерно, добре прието или се продава лесно. Методът ѝ на живописване може да се определи по-скоро като „графичен“ и да се свърже с изкуството на Изтока. Не спазва техническите правила за изграждане на композиция, полагане на боите или позиционирането на платното върху статива. Рисува женски лица така както се полага грим. Използва осветлението при експониране на изложба, като че ли осветява будоар.

Искра Благоева работи с широк набор от символи, свързващи различни етапи на световната култура. Тези символи идват от сексуално разкрепостената, но и допускаща крайна жестокост антична митология или от средновековната религиозност, отговорна за загубата на много от женските права. Ползва и символи на съвременността – идващи от модата, отегчението, отчуждението, от бързия начин на живот и недостига на духовност. Събирайки на едно място всички тези препратки, Искра Благоева поддържа и темата за правата на жените.

„Черни картини от радостни събития“ е от 21 ноември до 14 декември в галерия „Contemporary Space“ във Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share