Перничани на протест заради кризата с водата

Перничани излизат на протест заради кризата с водата и драстичния спад на язовир “Студена”. От началото на седмица в Перник и още 10 населени места беше въведен воден режим.

Протестът ще започне в 9 часа пред сградата на ВиК- Перник. Организаторите са подготвили писмо, което ще връчат на кмета Станислав Владимиров. Те настояват за оставка на ръководството на ВиК- дружеството и търсене на отговорност заради водната криза на бившия кмет Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова. По време на протеста ще започне и събирането на подписка.

Кметът Станислав Владимиров сезира държавното обвинение още в понеделник. “Надявам се Прокуратурата да влезе във ВиК в спешен порядък и да направи преглед на всички действия”, коментира Владимиров. По думите му, първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането на режима, не са добри, защото разходът на вода от язовир „Студена“ не е намален.„Ако продължаваме така, ще имаме вода още два месеца”, каза кметът.

“Топлофикация Перник” е готова за зимния сезон, съобщи директорът на дружеството Любомир Спасов. На склад в предприятието има над 100 000 тона въглища. Количеството ще стигне за около 40 дни, дори през това време да не се правят нови доставки.

Директорът на Топлофикация Любомир Спасов съобщи, че заради водния режим има проблеми с качеството на топлата вода:

“Получава се непрекъснато изпразване на системата и пълнене, въздушни възглавници, горене на помпи за битова гореща вода, но малко по- малко ще се справим с този проблем. Да се надяваме, че режимът ще бъде по- кратък“, каза Спасов.

Той не очаква водният режим да се отрази на отоплението. П думите му дружеството разполага с достатъчно екипи, които в случаи на авария да реагират своевременно:

“Авариите се работят до отстраняване, т.е. когато някъде има теч, почва се аварията и се работи до отстраняване. Всичко ще се случва в рамките на часове до максимум денонощие“, заяви Спасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share