Емил Табаков дирижира Симфония номер 8 на Антон Брукнер

Легендарният диригент Емил Табаков застава пред Националния оркестър, за да представи едно от най-грандиозните произведения в музикалната история – Симфония номер 8 на Антон Брукнер.

Маестро Табаков неведнъж е демонстрирал афинитет и дълбочинен прочит на творбите от австрийската школа, към която принадлежи и Брукнер. Неговите интерпретации традиционно оставят публиката въодушевена. Австрийският композитор е сред ярките представители на Романтизма, станал популярен през XX век благодарение на Караян. Осмата му симфония е сред шедьоврите в класическата музика – триумф на вярата и благодарността към живота. Премиерата е на 18 декември 1892 година във Виенската филхармония под ръководството на Х. Рихтер. Тя е толкова успешна, че феновете на композитора я обявяват за „короната на музиката от XIX век“.

Съвременниците наричат Осмата симфония „Апокалиптична“. Пианистът и музикален критик Й.Шалк, пише, че тя представя борбата за култура и най-висшите идеали на човечеството. Пак според критиците Осмата симфония е една грандиозна романтична концепция, основана на типичния конфликт за романтиците между от една страна – бруталната сила и спокойствието на вечната красота на Вселената и от друга – самотния човек, изгубен в нея.

Симфония номер 8 на Антон Брукнер е на 21 ноември в зала „България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share