Ladyzone.bg празнува 9-ия си рожден ден с 9 пазителки на традициите

Женският сайт на bTV и предаването “Тази събота и неделя” стартират общ проект, наречен “Пазителките”

През ноември Ladyzone.bg отбелязва 9-ия си рожден ден с нова визия и специален проект за традициите и тяхното преплитане в съвременния свят. Любимият сайт на много българки, който вече е с изцяло обновен графичен интерфейс, заедно с предаването „Тази събота и неделя“, представят „Пазителките“ – проект за 9 жени, поддържащи огъня на българските традиции и днес.

Дамите участнички са от различни области на България. Главният редактор на Ladyzone.bg – Ралица Михаилова, посочва като причина екипът да се спре на тези 9 жени това, че те творят с ръцете си и предават традициите не само на поколенията, но и на днешния забързан свят, който има нужда да се върне към корените си. Историите на тези вдъхновяващи жени, запазили по един или друг начин занаятите на нашите предци, ще бъдат разказани всяка седмица в неделното издание на „Тази събота и неделя“. На сайта на Ladyzone.bg ще можете да прочетете още от вълнуващите истории и да се потопите в света на традициите с допълнителните материали, подготвени специално за поредицата.

Първата огнена дама в проекта „Пазителките“ – Десислава Владовска, приема съдбата да бъде пазителка на едно от най-древните изкуства в света – грънчарството. За работата на грънчарите тя споделя: „…правим пръст, печем и цялото това изящество всъщност е животът“. Десислава е не само майстор грънчар, но и пазител на семейните ценности. Благодарение на керамиката, тя успява да се грижи и за 4 деца.

Станислава Кунева пък ни отвежда в света на едно от най-благородните умения в българската кухня – месенето на хляб. След раждането на първото си дете Станислава трябва да намери нова работа. В този момент от мил детски спомен хлябът става нейното ново бъдеще. Тя управлява екип от хлебари и сладкари, с които заедно приготвят хлебни изделия по рецепти, успешно преплитащи в себе си старото и новото.

Нестинарството, народните носии и дизайнът на килими са само част от традициите, които поредицата „Пазителките“ предстои да разгърне.

На обновения ladyzone.bg можете да намерите още много авторски видеоматериали, интервюта, авторски позиции и новини, свързани с интересни личности и техните вдъхновяващи истории.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share